ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ


Το ξενοδοχείο μας χτίστηκε στην αρχή της νέας χιλιετίας, στα πλαίσια επιδοτούμενων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αγροτουρισμό και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2002. Διαθέτει 6 δωμάτια, 2 στον κάτω και 4 στον πάνω όροφο. Στον κάτω όροφο βρίσκεται και ο χώρος της ρεσεψιόν, στον οποίο καθημερινά σερβίρεται το πρωινό.

Η Κάσος, είναι το νοτιο-ανατολικότερο νησί του Αιγαίου και κατ' επέκταση το νοτιο-ανατολικότερο άκρο της χώρας. Συνδέεται ακτοπλοϊκά (ανάλογα με το δρομολόγιο) με Κάρπαθο, Διαφάνι, Χάλκη, Ρόδο, Σητεία, Ηράκλειο, Ανάφη, Σαντορίνη, Μήλο και Πειραιά. Επίσης, υπάρχει αεροπορική σύνδεση με Κάρπαθο, Ρόδο και Αθήνα.
Όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν την Κάσο την περίοδο του καλοκαιριού, καλό είναι να κάνουν έγκαιρη κράτηση εισιτηρίων, και για πρακτικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία της Κάσου (αρχαίες ονομασίες Άμφη, Αστράβη, Άχνη) είναι πλούσια, με συμμετοχή στον Τρωικό πόλεμο (αναφέρεται στην Ιλιάδα του Ομήρου) και στον Πελοποννησιακό πόλεμο ως μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας. Κατοικημένη από Φοίνικες και Δωριείς, λεηλατημένη και κατακτημένη από τους Πέρσες, τους Ρωμαίους, τους Βενετούς, τους Γενουάτες αδελφούς Moresco και τους Τούρκους καθώς και από πειρατές.
Η Κάσος είχε πλούσια συμμετοχή και στην Επανάσταση του 1821, διαθέτοντας τον στόλο της (πάνω από 80 πλοία) κυρίως για βοήθεια της γειτονικής Κρήτης. Σε αντίποινα για τη δράση της, ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος, αφού κατέστειλε την επανάσταση στην Κρήτη, στράφηκε κατά της Κάσου, με αποτέλεσμα το Ολοκαύτωμα του νησιού, στις 7 Ιουνίου του 1824. Η ναυτική της δύναμη καταστράφηκε και χιλιάδες κάτοικοι σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν αιχμάλωτοι στην Αίγυπτο. Λίγα χρόνια μετά όμως οι Κασιώτες επέστρεψαν στο νησί.
Με την οριστικοποίηση των συνόρων του ελληνικού κράτους (πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830) η Κάσος έμεινε στην κυριαρχία των Οθωμανών, όμως ποτέ δεν αποκόπηκε από τον κορμό του ελληνικού κράτους. Στις 12 Μάη του 1912 ξεκίνησε η μακρά περίοδος της Ιταλοκρατίας, όμως οι Κασιώτες δεν έμειναν απαθείς και, ιδίως αυτοί που είχαν μεταναστεύσει σε Αίγυπτο και Αμερική, συνέστησαν με άλλους Δωδεκανήσιους οργανώσεις που είχαν σαν σκοπό την ένωσή τους με την Ελλάδα.
Την Ιταλοκρατία διαδέχθηκε η γερμανοκρατία το 1943 και η απελευθέρωση και ενσωμάτωση στο ελληνικό κράτος πραγματοποιήθηκε το 1948.

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το σπήλαιο της Ελληνοκαμάρας το οποίο αποδίδεται στην Μυκηναϊκή ή Ελληνιστική εποχή. Η ιδιαιτερότητα του σπηλαίου της Ελληνοκαμάρας είναι η μνημειακή τοιχοδομή που φράζει την φυσική είσοδο, που κτίστηκε γύρω στο τέλος του 5ου αιώνα π.Χ. Σώζεται σχεδόν ολόκληρη μέχρι σήμερα και το καθιστά μοναδικό σε όλη την Ελλάδα. Η θέση του σπηλαίου σε υψόμετρο, τα ευρήματα, η σταγονορροή στο εσωτερικό και οι εξωτερικές δεξαμενές, πιθανό να δηλώνουν τη λατρεία κάποιας θεότητας που έχει σχέση με τα νερά, όπως των Νυμφών.
Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κάσου, το οποίο ανακαινίστηκε και φιλοξενεί πλούσια εκθέματα από όλες τις περιόδους της ιστορίας του νησιού.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Κάσος φημίζεται για τα πανηγύρια που λαμβάνουν χώρα στο νησί καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το μεγαλύτερο πανηγύρι που διοργανώνεται είναι αυτό της «Πέρα Παναγίας» το Δεκαπενταύγουστο. Ανάμεσα στους ήχους της παραδοσιακής κασιώτικης λύρας και του λαούτου, τα βήματα της «σούστας» και του «ζερβού» και τις αυτοσχέδιες ποιητικές συνομιλίες που χαρακτηρίζουν τις παραδοσιακές αυτές βραδιές, προσφέρονται σε όλους τα παραδοσιακά κασιώτικα φαγητά.
Άλλο ένα πανηγύρι που αξίζει να παρακολουθήσετε είναι αυτό της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου. Επίσης, στις 6 Αυγούστου του Χριστού, στις 27 Αυγούστου είναι αυτό του Αγίου Φανουρίου, στις 2 Σεπτεμβρίου του Άη Μάμμα, στις 8 Σεπτεμβρίου της "Παναγίας του Ελέρου" και στις 14 Σεπτεμβρίου του Σταυρού.
Σημαντικό πανηγύρι είναι και αυτό του Αγίου Δημητρίου στο Αρβανιτοχώρι στις 26 Οκτωβρίου, όπως επίσης και του "Άη Γιώργη στις Χαδιές" στις 23 Απριλίου.
Επίσης, ο δήμος διοργανώνει κάθε χρόνο τριήμερες λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Κάσου (7 Ιουνίου 1824).